Para colaborar: plataformaoap@hotmail.com

Cada semana una nueva entrada.

martes, 30 de noviembre de 2010

ELECCIONS CATALANES: Resultats




Aquí tenim les dades referents a les passades eleccions al Parlament de Catalunya. Lluny de reflexionar sobre els resultats, aquí deixarem constància únicament dels resultats i d’alguns elements objectius. Invitem a qui vulgui realitzar una reflexió més profunda a que ho realitzi a través d’un article o dels comentaris d’aquest mateix document:

- Victoria de Convergencia i Unió (CiU) i d’Artur Mas, menor respecte al que apuntaven les enquestes, però encara així incontestable.

- Participació superior al 60%, el que mostra una millora respecte les últimes eleccions autonòmiques, i continua en la línea de les eleccions històriques d’aquesta indole.

- CiU podrà governar en solitari, amb Mas formant govern, però necessitarà suports puntuals diversos per legislar segons les qüestions.

- El Tripartit (PSC-ERC-ICV•EUiA) són els grans perdedors de la nit, i tots tres perden suport popular i representació al Parlament.

- El Partit dels Socialistes Catalans (PSC) va obtenir els pitjors resultats de la seva història en uns comissis autonòmics i el President José Montilla renuncia al seu escó, conjuntament a la ja coneguda renuncia a la secretaria general del partit i a representar a aquest a la pròxima legislatura.

- El Partit Popular (PP) amb Alicia Sánchez-Camacho al capdavant, obté els millors resultats de la seva història, millorant la marca de Alejo Vidal-Quadras al 1995, i torna a ser molts anys després, el tercer partit en suport parlamentari.

- La coalició Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV•EUiA) amb Joan Herrera com a nou referent, passa a ser la quarta força política al Parlament, malgrat disminuir el seu suport. ICV•EUiA va ser el membre del tripartit menys castigat per l’electorat.

- Esquerra Republicana és el partit que pateix una major caiguda. El partit liderat per Joan Puigcercós perd més de la meitat dels seus anteriors escons i passa de la tercera a la cinquena força política al Parlament.

- Ciutadans manté els seus tres escons, tots ells per Barcelona entre els que està el seu líder Albert Rivera, i augmenta el seu suport popular consolidant la seva representació.

- La sorpresa de les eleccions ha estat Solidaritat Catalana per la Independència amb l’ex-president del FC Barcelona Joan Laporta al capdavant. La coalició independentista aconsegueix ser la setena força en vots, però el sistema electoral li proporciona 4 diputats, el que el col•loca el sisè partit en representació.

- D’aquesta manera, el Parlament de Catalunya, no obstant el domini de CiU, queda més fracturat que mai, amb set forces polítiques dins d’aquest.

- A més, es important destacar el paper de Plataforma per Catalunya que amb el seu discurs anti-islàmic va estar durant gran part de l’escrutini amb fins a dos diputats, que van acabar caient al no superar la barrera del 3% a cap circumscripció.


Podeu trobar més gràfics a l'entrada del POAP-electoral.

No hay comentarios:

Publicar un comentario