Para colaborar: plataformaoap@hotmail.com

Cada semana una nueva entrada.

jueves, 15 de julio de 2010

SEMANA SOBRE ISRAEL: La realitat entre les relacions Israel-Turquia: canvi o continuïtat?

Les relacions entre Turquia i Israel es van formalitzar al març de 1949 quan Turquia es va convertir en el primer país de majoria musulmana (abans que l'Iran el 1950) al reconèixer l'Estat d'Israel. Des de llavors, Israel ha estat un important proveïdor d'armes a Turquia, i la cooperació militar, estratègica i diplomàtica entre Turquia i Israel van ser d'alta prioritat pels governs d'ambdós països, que comparteixen preocupacions pel que fa a la inestabilitat regional a l'Orient Mitjà. No obstant això, el diàleg diplomàtic entre les dues nacions s'ha convertit recentment tensa.

A poc a poc, els ulls d'Israel va tornar a enfocar-se cap a Turquia - un Estat musulmà, però, laic - . L'Imperi Otomà havia acollit amb satisfacció jueus quan van ser expulsats d'Espanya el 1492, i el 1992 la comunitat jueva d'Istanbul va celebrar el seu 500 aniversari.
Per tenir un poder militar considerable com Turquia, i ser membre de l'OTAN, només un parell de països àrabs al nord eren de gran valor estratègic i polític cap a Israel.
Més recentment aquest vincle vital per a Israel s’ha començat a enfonsar. Alguns pretenen que el govern turc actual de tendència islàmica en el poder és menys propensa a tenir bones relacions amb Israel, però crec que seria una interpretació errònia dels esdeveniments; per exemple, Recep Tayyip Erdogan, s'enorgullia de tractar d'ajudar a Israel a un acord amb Síria, i va presidir les converses indirectes entre els dos Estats.
Israel va subministrar equips militars i d'intel.ligència sobre les activitats del PKK a Turquia, amb que gairebé va anar a la guerra amb Síria a finals de 1990 a Damasc, on s’allotjava el líder del PKK Abdullah Ocalan. Per la seva banda, Turquia va permetre a Israel, en guerra amb Síria sobre les Altures del Golan i tenint cura amb els hostils veïns àrabs, utilitzar el seu espai aeri i una extens altiplà d'Anatòlia per a l'entrenament militar. Molt més que Síria, "fonamentalisme"militant iranià, juntament amb l'auge de l'Islam polític a la regió, eren vistos com més serioses amenaces a Turquia i Israel. Encara que, va ser era la guerra de Gaza a l'hivern de 2008-2009 que va portar a l'opinió pública turca per primera vegada a la columna negativa en la mesura que a Israel es refereix.

D'altra banda, la reducció de la violència del PKK i la millora dramàtica de Turquia dels llaços amb Damasc i Teheran des que el govern islamista d'Erdogan va arribar al poder el 2002 mitjançant Ankara, ja no es veu l'enllaç amb israelians vital per a la seva supervivència. Cal tenir en compte que l'incident més recent, que va acabar amb ciutadans turcs morts a trets per les forces israelianes en aigües internacionals, va ser el més greu de tots, i serà gairebé un miracle si la relació pot mai ser completament reparada.
La incursió d'Israel en els vaixells d'ajuda turca recolzat amb destinació a Gaza mostren fins a quin punt les relacions entre els aliats inusual s'han deteriorat, creant un problema per als Estats Units, que va veure Ankara com un soci vital per apropar el món musulmà amb Israel.

Erdogan ha demanat que l'Estat jueu ha de ser castigat per la qual cosa va anomenar el succés com a "terrorisme d'Estat". En vista de les preocupacions generals a Occident respecte al terrorisme islàmic i una confrontació amb el món musulmà, l'AKP insisteix que el món occidental ha de canviar i fer espai a l'arena internacional per a les democràcies musulmanes, amb Turquia per primera vegada en la capçalera.
El Ministre de Relacions Exteriors, Ahmet Davutoglu, quan venia procedent de Washington, va dir que les relacions podrien normalitzar si Israel posa fi al seu bloqueig naval de 1,5 milions de palestins a Gaza. Però el fracàs serà més difícil de contenir la indignació pública, com els turcs han reaccionat amb fúria, sortint als carrers en manifestacions per cremar banderes israelianes.
ANNA ESCODA
Politóloga

No hay comentarios:

Publicar un comentario